Bouwkundige tekening

Met de bouwkundige tekensoftware van Autodesk kunt u uw ontwerpen tot leven brengen.

Wat is bouwkundig tekenen?

Een bouwkundige tekening is een technische illustratie van een gebouw of bouwproject. Deze tekeningen worden gebruikt door architecten voor diverse doeleinden: om een ontwerpidee in een samenhangend voorstel te ontwikkelen, om ideeën en concepten te communiceren, om constructie door een bouwaannemer mogelijk te maken of om een bestaand gebouw vast te leggen.

3D-rendering van een woonhuis in combinatie met technische concept-aantekeningen.
Rendering van een café gemaakt met AutoCAD

Hoe wordt bouwkundige tekensoftware gebruikt?

Bouwkundige tekensoftware wordt doorgaans CAD-software (computer-aided design) genoemd. Architecten gebruiken deze software om de technische tekeningen van een gebouw te produceren met de specificaties die worden gebruikt door een aannemer om de uiteindelijke architectuur te construeren. Voordat er bouwkundige tekentoepassingen bestonden, tekenden architecten deze bouwtekeningen handmatig.

Types bouwkundig tekenen

 • Illustratie het Tianjin International Cruise Terminal Building.

  CONCEPTTEKENEN

  Concepttekeningen worden door architecten en interieurontwerpers gebruikt als snelle en eenvoudige manier om de eerste ideeën voor ontwerpen te verkennen. 

  Afbeelding: CCDI Group

 • CAD-tekening van de Old St. Marks Church, gemaakt in AutoCAD LT.

  LOCATIETEKENEN

  Een locatieplan is een gedetailleerde technische tekening die informatie toont over hellingen, landschap, gebouwopstelling, topografie (Engelstalig) en andere details. U maakt deze makkelijker met bouwkundige tekensoftware waarmee dergelijke informatie snel kan worden toegevoegd.

 • Rendering van bouwtechnisch model voor het project Waterplace Park

  STRUCTUURTEKENEN

  Een structuurtekening is een plan voor hoe een gebouw zal worden gebouwd. Deze typen bouwkundige tekeningen geven weer welke delen de belasting van een bouwwerk dragen.

Bouwkundige tekensoftware

Vergelijken
Meer informatie

Zie hoe anderen bouwkundige tekensoftware gebruiken

 • In het Beacon Park in Detroit staat het bekroonde pand van het restaurant Lumen.

  TOULOUKIAN TOULOUKIAN

  Architectuurbureau gebruikt AutoCAD om stadsvernieuwing te stimuleren

  Bekroond architectuurbureau gebruikt AutoCAD om stadsvernieuwing te stimuleren en blaast een park in Detroit nieuw leven in met een herbestemming en groen ontwerp. 

 • Definitieve installatie van het zitmeubilair in de ontvangsthal.

  DESIGNSBYJCM

  AutoCAD gebruiken om betimmeringen te tekenen en te assembleren

  Ontdek hoe AutoCAD bepalend is voor een nieuw bedrijf voor het tekenen van bouwkundige betimmeringen van op maat gemaakte kasten, bureaus en meer.

 • Rendering van een noodvoorziening voor COVID-19.

  FALKBUILT-SPRUNG STRUCTURES 

  Van pen en papier tot volledig bouwkundig ontwerp

  Falkbuilt-Sprung werkt samen met Autodesk-experts om noodvoorzieningen te ontwerpen en te maken om de overweldigende toename van COVID-19-patiënten te behandelen. 

Bronnen voor bouwkundige tekeningen

Bronnen voor bouwkundige tekeningen

Veelgestelde vragen over bouwkundige tekeningen

Veel architecten gebruiken AutoCAD als een 2D-tekentool voor het maken van plattegronden, opstanden en doorsneden. Deze bouwkundige software versnelt het tekenproces met vooraf gemaakte objecten zoals wanden, deuren en ramen die zich gedragen als echte objecten.

CAD wordt wereldwijd gebruikt door architecten van bedrijfsgebouwen en woningen en heeft handmatig tekenen vervangen. Hiermee kunnen gebruikers twee- of driedimensionale ontwerpen maken, zodat ze de constructie kunnen visualiseren. Met CAD kan de ontwikkeling, wijziging en optimalisatie van het bouwkundige ontwerpproces worden gestroomlijnd.

Ja. Studenten en docenten kunnen een jaar lang gratis educatieve toegang krijgen tot Autodesk-producten en -services. Te verlengen zolang ze hiervoor in aanmerking komen. Meer informatie (Engelstalig) .

Architecten ontwerpen gebouwen met software die meer op externe factoren is gericht, terwijl interieurontwerpers zich richten op de binnenruimtes van gebouwen. Zij voegen meubilair, armaturen en andere accessoires toe om een gewenste look en functie te creëren.

De Autodesk-software Revit helpt architecten gedurende de projectlevensduur door alle architectuur-, engineering- en constructiedisciplines in een uniforme modelleringsomgeving bij elkaar te brengen waardoor projecten efficiënter en rendabeler worden uitgevoerd.

Bovendien kunnen projectteams overal en altijd samenwerken in Revit met BIM Collaborate Pro, een krachtige en veilige oplossing voor samenwerking en gegevensbeheer in de cloud.

Er zijn veel soorten bouwkundige tekeningen die nodig zijn tijdens het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van een gebouw. Sommige worden gebruikt tijdens bepaalde momenten en stadia, en andere (zoals plattegronden en locatieplannen) worden voortdurend geëvalueerd en aangepast tijdens de ontwikkeling van het project.