Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

Wat is bouwkundig tekenen?

Een bouwkundige tekening is een technische tekening van een gebouw (of bouwproject).

Bouwkundige tekeningen worden gebruikt door architecten voor verschillende doeleinden: om een ontwerpidee in een samenhangend voorstel te ontwikkelen, om ideeën en concepten te communiceren, om constructie door een bouwaannemer mogelijk te maken en om een bestaand gebouw vast te leggen.

Bouwkundige tekensoftware wordt meestal CAD-software (computer-aided design) genoemd. Architecten kunnen deze software gebruiken om de technische tekeningen van een gebouw te produceren met de specificaties die worden gebruikt door een aannemer om de uiteindelijke architectuur te construeren. Voor de komst van computers werden deze plannen handmatig getekend.

Vereenvoudigde 3D BIM-hulpmiddelen voor bouwkundig tekenen

AutoCAD Revit LT Suite

Bouwinformatiemodelleren helpt bedrijven te ontwerpen en samen te werken via een intelligent 3D-model gedurende de planning, het ontwerp en de constructie van gebouwen. Het hoeft niet duur te zijn om aan de slag te gaan met BIM. De AutoCAD Revit LT Suite is een betaalbare manier om te beginnen met het maken van 3D-modellen van hoge kwaliteit en deze bevat zowel Revit LT- als AutoCAD LT-software.

Types bouwkundig tekenen

CONCEPTTEKENEN

Concepttekeningen worden door architecten en interieurontwerpers gebruikt als snelle en eenvoudige manier om de eerste ideeën voor ontwerpen te verkennen.

LOCATIETEKENEN

Een locatieplan is een gedetailleerde technische tekening die informatie toont over hellingen, landschap, gebouwopstelling, topografie en andere details.

STRUCTUURTEKENEN

Een structuurtekening is een plan voor hoe een gebouw zal worden gebouwd. Hierin wordt weergegeven welke delen de belasting van een bouwwerk dragen.

Autodesk-software voor bouwkundig tekenen

Hoe wordt bouwkundige tekensoftware gebruikt?

Overstappen van 2D- naar BIM 3D-ontwerp

Revit

JNA gebruikt Revit om de betrokkenheid van de klant in 3D-ontwerpen te vergroten, en om diepe kennis en begrip op te doen over bouwsystemen voordat de constructie begint.

 

Betere gebouwen met Autodesk-oplossingen

AutoCAD Architecture-toolset + Navisworks Manage

McCarthy Building Companies bouwt complex gebouw voor natuurwetenschappen voor Cornell University met AutoCAD Architecture en Navisworks Manage.

Gratis bouwkundige tekensoftware voor studenten

We zijn trots studenten, docenten en academische instellingen te mogen steunen met gratis bouwkundige CAD-software en toegang tot gelicenseerde Autodesk-softwarepakketten en dat we doorlopende probleemoplossing en ondersteuning bieden met onze educatieve bronnen. 

Gratis bouwkundige tekensoftware voor goede doelen

Bent u een non-profit-organisatie of ondernemer die door middel van ontwerpen een positieve impact wil maken? Met ons Technology Impact-programma, komt u mogelijk in aanmerking voor gratis bouwkundige ontwerpsoftware.

Bronnen voor bouwkundige tekeningen