Ondertitel

CAD-TEKENSOFTWARE EN -APPS

De professionele ontwerp- en CAD-tekensoftware van AutoCAD wordt gebruikt in de architectuur, de bouw, engineering en productie.

Wat is een CAD-tekening?

Een CAD-tekening is een gedetailleerde 2D- of 3D-afbeelding die de componenten van een technisch of bouwkundig project weergeeft. Computer-aided design (computerondersteund ontwerp) maakt gebruik van software om tekeningen te maken die tijdens het volledige proces van een ontwerpproject kunnen worden gebruikt, van conceptueel ontwerp tot constructie of assemblage.

Onze populaire CAD-tekensoftware

Compare
Meer informatie

AutoCAD-webapp

De nieuwe AutoCAD-webapp wordt meegeleverd wanneer u een abonnement neemt op AutoCAD of AutoCAD LT. Zonder dat iets moet worden geïnstalleerd, kunt u uw workflows uitbreiden en uw CAD-tekeningen snel bekijken en bewerken in de webbrowser op uw apparaat.

AutoCAD-webapp

De nieuwe AutoCAD-webapp wordt meegeleverd wanneer u een abonnement neemt op AutoCAD of AutoCAD LT. Zonder dat iets moet worden geïnstalleerd, kunt u uw workflows uitbreiden en uw CAD-tekeningen snel bekijken en bewerken in de webbrowser op uw apparaat.

Mobiele AutoCAD-app

De nieuwe mobiele AutoCAD-app wordt meegeleverd wanneer u een abonnement neemt op AutoCAD of AutoCAD LT. Met de app kunt u uw tekeningen onderweg en op locatie bekijken, maken, bewerken en delen vanaf een mobiel apparaat.

Aanvullende CAD-tekensoftware

Compare
Meer informatie

Wie gebruikt CAD-tekensoftware?

Autodesk 2D en 3D CAD-tekensoftware wordt in alle sectoren gebruikt om processen te verbeteren - van concept tot overdracht.

 • ARCHITECTEN

  Architecten ontwerpen, tekenen en bouwen met CAD-tekentools en zetten hun ideeën van concept om naar een definitief constructiedocument. CAD-tekeningen vervangen hier handmatige concepten.

 • BOUWPROFESSIONALS

  CAD-tekeningen worden door bouwprofessionals gebruikt om inzicht te krijgen in de plannen en specificaties van een bouwproject. Deze tekeningen bevatten alelrlei informatie, zoals plattegronden en verhogingen die op schaal zijn getekend.

 • CIVIEL INGENIEURS

  Civiele ingenieurs gebruiken CAD-tekeningen voor civieltechnisch ontwerp (Engelstalig) en constructiedocumenten. CAD-tekentools bieden automatisering en grotere precisie in het technische ontwerpproces.

 • WERKTUIGBOUWKUNDIGE INGENIEURS

  Werktuigbouwkundige ingenieurs gebruiken CAD-tekeningen om vóór de productie ideeën te modelleren en te communiceren. Deze modellen worden vervolgens gebruikt voor productontwerp en productie.

Ontdek hoe klanten CAD-tekensoftware gebruiken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 • Bouw- en interieurontwerpbureau straalt en groeit met AutoCAD

  Na jaren voor andere bureaus te hebben gewerkt, begon Danielle Golden Irby voor zichzelf en richtte ze Studio GLDN op. Haar passie voor zowel bouwen als interieurontwerpen vertaalt zich in dynamische, gepersonaliseerde projecten voor haar klanten. En ze vertrouwt hierbij volledig op AutoCAD.

  Ter beschikking gesteld door Studio GLDN

 • Electrical-toolset helpt ijswafelmachine werkelijkheid te maken

  Martin Control Systems lost industriële productie- en procesproblemen op met AutoCAD en de Electrical-toolset en maakte zo onder andere een vulmachine voor ijswafels.

  Ter beschikking gesteld door Martin Control Systems

 • Black Diamond Equipment bereikt nieuwe hoogten met Fusion 360

  Paul Terry, seniorontwerper en leider van het ontwerpteam bij Black Diamond Equipment, vertelt hoe Fusion 360 het bedrijf helpt bij het ontwerpen van producten die de outdooravonturen van hun klanten verbeteren.

  Ter beschikking gesteld door Black Diamond Equipment

Zelfstudies voor CAD-tekeningen en geavanceerde technieken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

 • Praktische oplossingen voor onpraktische tekeningen

  Leer hoe u zich een tekening die een ander is begonnen, eigen kunt maken. Krijg tips over hoe u uw tijd beter kunt beheren en CAD-tekeningen op uw manier kunt aanpassen.

 • CAD-tekeningen in Revit-projecten importeren

  Leer hoe u CAD-tekeningen in Revit-software kunt importeren. Leer wat er voor nodig is om een CAD-tekening goed te revitaliseren.

 • Een tekening ontwikkelen voor facilitair beheer

  Leer hoe u AutoCAD beter kunt gebruiken voor computerondersteund facilitair beheer (CAFM, computer-aided facility management). Doe de vereiste vaardigheden op om CAD-tekeningen op te stellen, gebieden te definiëren en te meten, facilitaire gebiedstabellen op te stellen en tekeningen te annoteren.

 • AutoCAD-tekenproductiviteit

  Verhoog uw productiviteit door eenvoudige wijzigingen aan te brengen in de gebruikersinterface van AutoCAD ter ondersteuning van uw technische CAD-tekeningen. Leer meer over handige opdrachten van AutoCAD die vaak over het hoofd gezien worden.

Gratis bronnen voor CAD-tekeningen

Ga aan de slag met 3D-ontwerp met deze zelfstudies, gidsen, tips en community's.

Veelgestelde vragen over CAD-tekeningen

Met CAD-software kan de gebruiker nauwkeurige afmetingen in de tekeningen opnemen. Bij het ontwerpen in CAD is het ook veel efficiënter om updates aan te brengen in een tekening. Het proces van het delen van het bestand wordt zo ook gestroomlijnder.

CAD-tekensoftware als AutoCAD biedt veel voordelen, waaronder:

 • Verhoogde nauwkeurigheid om precieze bematingen te tekenen
 • Automatiseren van veelvoorkomende processen
 • Toegang tot bibliotheken met veelgebruikte items als deuren, ramen en productieonderdelen
 • Mogelijkheid om snel onderdelen van een tekening aan te passen zonder opnieuw te moeten beginnen
 • Complexe ontwerpdetails beheren binnen één bestand
 • Blokken maken voor vaak getekende items
 • Verbeterde samenwerking met collega's door de mogelijkheid om in hetzelfde bestand te werken en hier markeringen in aan te brengen

CAD-tekensoftware wordt in veel verschillende beroepen gebruikt, zoals door architecten, werktuigbouwkundig ingenieurs, elektrotechnische ingenieurs, binnenhuisarchitecten, civiel ingenieurs, landschapsarchitecten, industrieel ontwerpers, P&ID-ontwerpers, fabrieksingenieurs, ontwerpers van leidingen, MEP-ingenieurs, landmeetkundigen, stedenbouwkundigen en GIS-specialisten.

Met AutoCAD kunt u eenvoudig een tekeninglay-out naar een printer, plotter of een bestand uitvoeren door PLOT te openen vanaf de werkbalk Snelle toegang. De termen 'plotten' en 'afdrukken' worden door elkaar gebruikt. Kies uw pagina-instellingen en pas de grootte en schaal aan.  Zolang u bent verbonden met een netwerkprinter kunt u uw CAD-tekening afdrukken. 

AutoCAD maakt het renderen van een tekening eenvoudig met een reeks standaard rendervoorinstellingen. Bij het renderen wordt een afbeelding met 3D-objecten, belichting en schaduwen binnen de weergave in een raster gezet voor een fotorealistisch beeld. Kom meer te weten over het renderen van een CAD-tekening en over de renderworkflow.

CAD-tekeningen worden onder andere gebruikt voor bouwkundige ontwerpen, bouwtekeningen, producten, werktuigbouwkundige tekeningen en technische tekeningen (Engelstalig). AutoCAD vervangt handmatige concepten en stroomlijnt het volledige ontwerpproces, van conceptie tot bouw of assemblage.

CAD-tekeningen kunnen zeer groot zijn en waardevolle technische middelen in beslag nemen. Er is een eenvoudige workflow die u kunt volgen om de bestandsgrootte van een CAD-tekening te verkleinen in AutoCAD. U kunt ook de 3D-elementen in een CAD-tekening verkleinen om hem minder groot te maken.

Met de AutoCAD-webapp (Engelstalig) kunt u in een webbrowser op elke computer eenvoudig CAD-tekeningen bewerken, maken, delen en bekijken. Met de mobiele AutoCAD-app hebt u op locatie of buiten kantoor toegang tot tekeningen en kunt u deze onder andere bewerken en opmerkingen toevoegen.