TECHNISCH TEKENEN

Maak snel nauwkeurige en gedetailleerde tekeningen met CAD-software van Autodesk.

Afbeelding ter beschikking gesteld door Engineering Center LTD, Rusland

vrouw gebruikt autocad op een desktop

Wat is een technische tekening?

Een technische tekening, ook wel een bouwkundige tekening genoemd, is een gedetailleerde, nauwkeurige schets bouwtekening met informatie over hoe een object werkt of is geconstrueerd. Ingenieurs, elektriciens en aannemers gebruiken allemaal deze tekeningen als richtlijnen bij het construeren of repareren van objecten en gebouwen.

Volledig bedieningspaneel van vulmachine voor ijssandwiches

Waarom zijn technische tekeningen belangrijk?

Technische tekeningen vormen de communicatie tussen ontwerpers, de mensen die met ideeën komen, en producenten, de mensen die deze ideeën in de praktijk omzetten. Ze zijn ontworpen in een universele taal die kan worden begrepen door ingenieurs, aannemers en architecten.

Afbeelding ter beschikking gesteld door MartinCSI

Types technische tekeningen

 • Ontwikkelaar die werkt met Autodesk Inventor Professional- en AutoCAD Mechanical-software

  Werktuigbouwkundige tekening

  Werktuigbouwkundige tekeningen worden gebruikt om de eisen voor technische producten/onderdelen te bepalen. Ze dienen als technische handleidingen en als hulpmiddel voor het oplossen van problemen bij het identificeren van de zwakke plekken in een werktuigbouwkundig ontwerp. Werktuigbouwkundige tekeningen zijn afhankelijk van nauwkeurige wiskundige vergelijkingen om het mechanisme en de samenstellende onderdelen nauwkeurig weer te geven.

 • Rendering van een elektrisch regelcircuit

  Elektrisch schema

  Elektrische schema's zijn technische documenten die ontwerpen voor elektrische systemen weergeven en noteren. Ze bevatten relevante informatie over verlichting, bedrading en stroombronnen, en daarnaast informatie over spanning en vermogen. Technici gebruiken elektrische schema's tijdens de constructie van gebouwen of bij de reparatie van het elektrische systeem van een gebouw.

 • architect achter een computer met bouwkundige modeltekeningen

  Bouwkundige tekening

  Bouwkundige tekeningen zijn gedetailleerde, nauwkeurige weergaven van elk aspect van de voorgestelde constructie. Architecten gebruiken de tekeningen om ideeën en concepten te visualiseren, om een ontwerpidee te veranderen in een coherente bouwtekening voor een gebouw, en om te bepalen welke soorten materialen en werkzaamheden nodig zijn voor het project.

Technische tekensoftware

Compare
Meer informatie

Uw technische tekenproces versnellen

AutoCAD bevat gespecialiseerde toolsets voor bouwkundige, werktuigbouwkundige, elektrische en andere functies. Krijg toegang tot bibliotheken met meer dan 750.000 intelligente objecten en onderdelen. Automatiseer algemene taken in technische tekeningen zoals het invoegen van deuren, het genereren van materiaallijsten en het maken van PLC I/O-tekeningen.

Vandaag nog aan de slag met technische tekensoftware

 • technische tekensoftware in AutoCAD

  AutoCAD

  Ga aan de slag in AutoCAD met deze gratis handleidingen en ontwikkel uw vaardigheden met video's en zelfstudies.

 • technische tekensoftware in Inventor

  Inventor

  Leer de fundamentele begrippen en workflows in Inventor met deze zelfstudies.

 • technische tekening in Revit

  Revit

  Krijg tips, trucs en informatie over industriële trends van experts voor hulp om aan de slag te gaan met Revit.

Technische tekeningen in actie

Kijk hoe klanten Autodesk-software gebruiken om technische tekeningen te maken.

lightning-motor

Afbeelding ter beschikking gesteld door Lightning Motorcycles

Levering van de snelste elektrische motor ter wereld

Bouwers van elektrische motoren waren sneller dan de door benzine aangedreven concurrentie met een supermotor met een generatief ontwerp en 3D-geprinte prototypes. Het iteratieve proces van Autodesk voor automatisch ontwerp vertaalde zich in een aanzienlijke winst in snelheid en bereik voor de motor, waardoor ze wereldrecords konden realiseren.

ontwerp van touwloze lift door Federal Equipment Company

Een 'touwloze' lift maken voor de Amerikaanse marine

Federal Equipment Company ontwerpt zeer innovatieve liften voor de Amerikaanse marine met behulp van Autodesk-software zoals AutoCAD, Revit, Inventor. Gezamenlijk hielpen deze programma's bij het uitvoeren van een eerste finite element analysis (FEA), tracering van materialen en optimalisatie van ontwerpen met het oog op fabricage, wat uiteindelijk leidde tot minder extra kosten vanwege productie-uitval en rework.

Bronnen voor technische tekeningen